Americké šišky (recept bez lepku a laktózy)


Ingrediencie:


300 g bezlepkovej múčnej zmesi na pečenie

100 g mandľovej múky

1/2 balenia bezgluténového sušeného droždia

1 ČL medu

2 vaječný žĺtok

75 g roztaveného kokosového tuku

120 g vanilkového cukru alebo sladidla

300 ml bezlaktózového mlieka

1 PL rumu

nastrúhaná kôra z jedného citróna


Príprava:


Z droždia, medu a malého množstva mlieka urobíme kvások. Múku zmiešame so žĺtkom a vanilkovým cukrom, následne pridáme kvások a zvyšok mlieka. Nakoniec pridáme aj kokosový tuk, rum a citrónovú kôru a vymiesime cesto. Vypracované cesto posypeme malým množstvom múky, zakryjeme kuchynskou utierkou, dáme na teplé miesto aspoň na hodinu a necháme vykysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime ešte raz a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 - 2 cm. Potom z cesta povykrajujeme šišky, zvyšok cesta opäť miesime, vaľkáme a vykrajujeme. Tento proces opakujeme dovtedy, kým sa nám cesto neminie.

Medzitým v menšom hrnci na strednom ohni zohrejeme kokosový tuk a v dostatočne horúcom kokosovom tuku šišky upečieme. Pečieme ich asi 1,5 minút z jednej aj z druhej strany.

Podávame ich podľa chuti s práškovým cukrom alebo s lekvárom.