Bezlepkové hamburgerové menu (recept bez lepku a laktózy)

Bezlepkové hamburgerové menu
Bezlepkové hamburgerové menu

Ingrediencie žemlí na hamburgery:

72 g vlažnej vody

7 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy alebo jablčného octu

72 g bezgluténovej múčnej zmesi na svetlý chlieb


Príprava hamburgerových žemlí:

K 72 g važnej vody pridáme 7 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy alebo jablčného octu a dôkladne rozmiešame. Pridáme aj 72 g bezlepkovej múčnej zmesi na svetlý chlieb a ručným mixérom dôkladne zmiešame. Hotové cesto posypeme múkou a prepracujeme ešte raz. Potom vyformujeme žemle ľuvovoľnej veľkosti a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, vrch žemlí potrieme roztaveným kokosovým tukom a posypeme sezamovými semienkami. Následne žemle necháme odpočívať 5 minút.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 35 minút.

Z tohto množstva možno upiecť 1 kus 110 gramovej žemle.


Ingrediencie na mäsové pagáče:

(4-6 ks)

500 g mletého hovädzieho stehna

1 PL ketchupu

1 PL horčice

1 vaječný žĺtok

1 nastrúhaná stredne veľká červená cibuľa

2 pretlačené strúčiky cesnaku

soľ, korenie podľa chuti

1 dl olivového oleja (na pečenie)


Príprava mäsových pagáčov:

Všetky ingrediencie dôkladne zmiešame a dáme do chladničky, aby sa chute dostatočne spojili.

Na panvicu vylejeme trochu oleja a zohrejeme ho. Vyformujeme mäsové pagáče, ktoré najprv sprudka opečieme z obidvoch strán na veľkom ohni, každú stranu po jednej minúte, následne ich pečieme opäť z obidvoch strán, každú stranu ďalšie 3-4 minúty.

Môžeme priložiť na mäso, ktoré je ešte na panvici, aj plátky bezlaktózového syra, aby sa syr trošku roztavil.

Žemle prekrojíme napoly a ich vnútornú časť opražíme. Červenú cibuľu nakrájame na hrubšie krúžky, šalát na pásiky.

Dolnú časť žemlí potrieme ketchupom a horčicou, potom nasleduje šalát, mäso, nakoniec cibuľa a samozrejme horná časť žemle.

Hotové hamburgery podávame s hranolčekmi.