Cesnaková polievka v bochníku (recept bez lepku a laktózy)

Cesnaková polievka v bochníku
Cesnaková polievka v bochníku


Ingrediencie na bochník:

270 g vlažnej vody

27 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy alebo jablčného octu

270 g bezlepkovej múčnej zmesi na svetlý chlieb


Príprava bochníka:

K 270 g vlažnej vody pridáme 27 g čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy alebo jablčného octu a dôkladne rozmiešame. Pridáme 270 g múčnej zmesi na svetlý chlieb a pomocou ručného mixéra vypracujeme cesto. Následne cesto prepracujeme rukami ešte raz, vyformujeme bochník, ktorý necháme odpočívať 5 minút. Potom bochník opäť dôkladne prepracujeme, aby v ňom určite nezostal vzduch. Následne bochník uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vrch bochníka hlboko zarežeme a potrieme roztaveným kokosovým tukom. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 70 minút. Upečený bochník necháme na mriežke úplne vychladnúť.


Ingrediencie na cesnakovú polievku:

3-4 strúčiky cesnaku

2-3 ks menších zemiakov

180 ml bezlaktózovej smotany

2 PL bezlepkovej múky z ovsených vločiek

1-1,5 l bezlaktózového mlieka

3 bobkové listy

himalájska soľ, biele korenie podľa chuti


Príprava cesnakovej polievky:

Zemiaky očistíme a pokrájame na kocky. Do menšieho hrnca napustíme trocha vody, pridáme roztlačený cesnak, bobkový list a pokrájané zemiaky a varíme dovtedy, kým zemiaky nazmäknú. 

Smotanu s ovsenou múkou vymiešame dohladka a za stáleho miešania postupne pridávame do polievky. Následne prilejeme dostatočné množstvo mlieka, osolíme, okoreníme a polievku dovaríme.

Hotovú polievku podávame v bezlepkovom bochníku.