Popis
Naša Bezlepková múčna zmes na pohánkový chlieb : má nízky obsah sacharidov. Každá jedna jej zložka je bez obsahu lepku. Táto múčna zmes je vhodná aj do jedálnička všetkých ľudí trpiacich potravinovou alergiou, aj pre vegánov a vegetariánov. Neobsahuje mlieko, vajcia, sóju, droždie, kukuricu, zemiaky, ryžu, ani pridaný cukor. Jej hlavnou zložkou je tapioková múka, prosová múka, skorocelová múka a múka z bambusovej vlákniny. Okrem toho je obohatená aj o pohánkovú múku. Pohánka je bohatá na vitamíny a bielkoviny, obsahuje vápnik a horčík. Odporúča sa pre osoby s vysokým krvným tlakom, priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu v krvi. Vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny jej pravidelnou konzumáciou môžeme znížiť riziko výskytu nádorových ochorení hrubého čreva a konečníka. Je známy aj jej znižujúci účinok cholesterolu a mastných kyselín v krvi.
Zloženie: tapioková múka (maniok škrob), pšenová múka, múka zo skorocela indického,pohánková múka,
bambusová vláknina, objemové činidlo: hydrogénuhličitan sodný, regulátor kyslosti: kyselina citrónová,
himalájska soľ.Priemerná výživová hodnota v 100g výrobku: Energetická hodnota: 1281 kJ / 302 kcal
Tuky: 1,23 g – z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,25 g
Sacharidy: 66,58 g -z toho cukry: 0,04 g
Vlákniny: 11,75 g , Bielkoviny: 4,63 g, Soľ: 1,22 g
Návod na prípravu jedného chleba: Do 270ml vlažnej vody pridajte 27 ml čerstvej
citrónovej šťavy alebo jablčného octu a dôkladne rozmiešajte. Pridajte 270 g tejto
múčnej zmesi a rukami alebo ručným mixérom dôkladne zmiešate. Z takto pripra-
veného cesta vyformujte bochníček, ktorý nechajte odpočívať 5 minút. Následne cesto
opäť prepracujte, aby v ňom neostal vzduch. Potom už iba bochník dajte na plech
vystlaný papierom na pečenie, vrch bochníka hlboko zarežte a potrite roztaveným
kokosovým tukom. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 200 stupňov aspoň 70 minút.
Upečený chlieb nechajte na mriežke vychladnúť. Použitie ohňovzdornej misy nie
je potrebné! Z celého balenia možete upiecť dva 430 gramové chleby.
Erik Márton s.r.o. , Lehnice 97, Lehnice 93037, , Slovensko. www.najtelo.com Skladujte na suchom mieste
bez zásahu priameho slnečného žiarenia starostlivo uzavreté . Minimálna trvanlivosť do: viď na vrchnej
časti obalu! Hmotnosť: 1kg
Ak si chceš upiect dokonalý bezlepkový chlieb , prijmi odo mňa zopár dobrých rád.
Mnohí z vás ste ma vyhľadali s problémom v súvislosti pečenia chleba, že Vám sa nedarí upiecť taký krásne vyformovaný chlieb s chutným vnútrom, ako je ten môj.
Musíš bezpodmienečne dodržať nasledovné:
– V prvom rade múčnu zmes a vo vode rozmiešanú citrónovú šťavu alebo jablčný ocot dôkladne spracuj. Nikdy nepoužívaj kyselinu citrónovú ani klasický ocot!!!
– Cesto vypracované pomocou ručného mixéra rozdelíme na dve časti. Z 500 g múčnej zmesi vyformujeme dva bochníky, ktoré ručne dôkladne prepracujeme ešte raz. Vrch bochníkov hlboko narežeme a potrieme kokosovým tukom.
Chlieb je nutné zvrchu narezať preto, aby sa vzniknutý vzduch vďaka účinku citrónovej šťavy a sódy bikarbóny ľahko vyparil. Takto nebude chlieb zdeformovaný, nebude na ňom hrboľ.
– Pretože pečieme 2 menšie bochníky, ľahšie a dôkladnejšie sa prepečú. Nikdy nedávajme chlieb do formy na pečenie, aby chlieb nebol vlhký, lebo v tom prípade sa neprepečie dostatočne.
– Upečený chlieb nechajme na mriežke vychladnúť, zakrytý kuchynskou utierkou. Krájajme a podávajme len úplne vychladnutý chlieb.
Na obale je uvedené, že tento chlieb nie je vhodný na pečenie v pekárni na chlieb. Napísali sme to z dôvodu, že múčna zmes neobsahuje droždie, preto nie je nutné nechávať chlieb vykysnúť.
Ale ak vynecháš program kysnutia, môžeš si upiecť chlieb aj v pekárni na chlieb.